E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.               YM: prejby             Tel: 0763 44 78 58

image Follow Us:

Zece lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a-ti crea site!

Web design BucurestiSa spunem astfel: daca dezvoltati un web site bazat pe principiile de mai jos, va veti oferi posibilitatea de a avea cea mai mare sansa de reusita.

10. Evitati ceea ce nu este necesar

Ceea ce nu apare pe site-ul dumneavoastra este la fel de important ca ceea ce apare. Pentru a va face site-ul cat mai eficient si facil, este bine sa tineti seama de cateva lucruri :

 • nu folositi Flash - Flash este un program folosit pentru integrarea mai usoara a miscarii si sunetului. El insa nu este indexat de motoarele de cautare, se incarca greu, programul cu care se poate vedea Flash nu este instalat pe toate calculatoarele etc
 • nu folositi frame-uri - acestea fac bara de navigatie statica, dar pe langa avantajele pe care le pot oferi, exista numeroase dezavantaje
 • folositi cat mai putine animatii - animatiile micsoreaza utilitatea site-ului dumneavoastra. Mai mult de o animatie pe pagina face concentrarea privirii foarte dificila
 • nu cereti un anumit software pentru a vedea web site-ul - mentineti site-ul cat mai simplu. Vizitatorii nu vor avea rabdarea sa descarce si sa instaleze soft-ul necesar doar pentru a vedea continutul unei pagini.

9. Masurati eficienta site-ului

Atunci cand puneti la punct un site, trebuie sa integrati si un program pentru statistici. Pentru a avea succes, trebuie sa analizati cu atentie efectele strategiilor de care va folositi pentru a atrage vizitatori. Trebuie sa raspundem la intrebari precum « Cum au gasit oamenii site-ul ? -Daca l-au gasit prin intermediul unui motot de cautare, « ce termen de cautare au folosit ? - Deasemenea, in momentul in care au intrat pe site. Ne intereseaza sa aflam ce pagini au vizitat, ce pagini parasasc in general, cat de des se intorc, ce gen de vizitator pot deveni clienti ?

Daca doriti un program de statistici, il puteti lua de pe: www.wta.ro, gratuit.

8. Promovati-va web site-ul

Dupa ce a fost dezvoltat, site-ul trebuie promovat pentru a atrage vizitatori. Promovarea site-urilor este o disciplina in continua schimbare, dar din care puteti obtine beneficii uriase.

Cum va promovati web site-ul?

 • gasiti cat mai multe site-uri dispuse sa va ofere un link catre site-ul dumneavoastra
 • scrieti articole si adaugati-le in site
 • vizitati si contribuiti la forumuri despre site-uri
 • puneti adresa site-ului dumneavoastra pe cartile de vizita sau alte semnaturi ale firmei
 • cumparati asa-numitele reclame « pay per click -in motoarele de cautare
 • dezvoltati continutul site-ului astfel incat motoarele de cautare sa-l plaseze cat mai sus
  folositi un newsletter etc.

7. Usor de folosit

Nu ingreunati accesul vizitatorilor. Site-ul dumneavoastra trebuie sa fie cat mai usor de folosit.

 • navigare simpla- informatia sa fie accesibila chiar si pentru cineva care foloseste rar internetul
 • daca este un site mare, cu multe pagini - utilizati o optiune de cautare(60% dintre vizitatori o vor folosi)
 • cel mai usor de citit text este cel negru pe fond alb - este mult mai bine sa fie folosite pentru text culori care nu ingreuneaza cititul (ochiul oboseste foarte repede cand se citeste text alb pe fundal negru, de exemplu)
 • spuneti-le vizitatorilor ce vreti sa faca - link-uri precum "Click here for more information about this product" sunt foarte utile pentru a usura accesul vizitatorilor la informatiile pe care doriti sa le afle
 • inlaturati tot ceea ce poate sa le distraga atentia vizitatorilor de la a obtine informatia pe care o cauta

6. Site-ul trebuie sa fie usor de gasit cu motoarele de cautare existente

Aproximativ 80% dintre vizitatorii unui site sunt cei care l-au gasit folosind motoare de cautare. Acest lucru adauga un numar foarte mare de vizite. De aceea, este foarte important pentru un site sa apara printre primele in lista motoarelor de cautare.

Acest lucru este foarte greu si necesita multa munca. Este usor sa aduci un site printre primele in lista cautand dupa un termen destul de rar folosit in cautare, dar este infinit mai greu sa faci acelasi lucru cand este vorba de cautarea dupa un cuvant foarte des utilizat de vizitatori.

5. Site-ul trebuie sa fie interactiv

Cand oamenii viziteaza un site, ei cauta ceva de facut. Ce le putem oferi clientilor nostrii ?

 • se pot inregistra pentru a primi e-newsletter gratuit, care sa le ofere lunar, saptamanal sau zilnic informatii despre produsele sau serviciile dumneavoastra
 • o trecere in revista rapida - un mod foarte bun de a obtine feedback asupra serviciilor dumneavoastra
 • pot descarca un raport gratuit - binevenit pentru a face o pozitionare a produselor, in timp ce oferim material educativ pentru clienti
 • un forum prin care vizitatorii sa poata interactiona intre ei

Toate aceste lucruri sunt usor de realizat, informative si o modalitate de agrement pentru vizitatori. In plus, ofera incredere firmei dumneavoastra.

4. Continutul informational trebuie sa fie in continua schimbare

Daca nu se schimba nimic din continutul informational al site-ului, vizitatorii nu au de ce sa revina. Probabil ati citit statistici in care se arata ca o persoana trebuie sa aiba in medie 7 contacte cu o firma inainte de a cumpara.

Acelasi lucru este valabil si in cazul internetului, astfel ca un potential client va vizita de cateva ori site-ul dumneavoastra inainte sa devina increzator pentru a cumpara.

Noi recomandam actualizarea primei pagini, home page, deoarece aceasta este prima vizualizata de vizitator. Acesta, in momentul in care observa ca site-ul a fost actualizat, este mai interesat sa ramana si sa caute noile informatii.

3. Aspectul site-ului

Design-ul site-ului are un impact major asupra vizitatorilor. Motivul? Oamenii chiar judeca o carte dupa coperta. Cum prima impresie este importanta, site-ul dumneavoastra trebuie sa aiba un aspect placut ; nu trebuie sa arate fantastic, dar nici sa para facut la repezeala. Aspectul site-ului este ca o carte de vizita pentru dumneavoastra sau firma dumneavoastra.

In 2002, studiul realizat de Universitatea Stanford, « Cum evalueaza oamenii credibilitatea unui site ? Rezultatele unui studiu de amploare." arata ca, in evaluarea credibilitatii unui web site, design-ul a fost mentionat de 46% din cei intervievati. Bineinteles ca si aspecte precum structura informatiilor, cautarea in cadrul site-ului, concentrarea infomatiei, influenteaza evaluarea credibilitatii site-ului.

Realizati un web site profesionist, cu navigare simpla si clara, iar afacerea dumneavoastra va capata o imagine puternica si demna de incredere.

2. Site-ul trebuie sa se incarce foarte repede

Aceasta inseamna ca site-ul dumneavoastra trebuie sa apara pe ecranul monitorului cat mai repede. In general, scopul nostru este mai putin de 10 secunde pentru un modem de 56k. De aceea trebuie gasit un echilibru intre a arata bine si a se incarca repede. Daca au de ales intre un site care arata foarte bine dar se incarca greu si unul urat, dar care se incarca rapid, vizitatorii il aleg de fiecare data pe acesta din urma.

Un foarte bun exemplu este google.com, care se incarca in 2,3 secunde pe un modem de 56k si este cel mai popular motor de cautare.

Cum sa micsorati timpul de incarcare al site-ului ?

 • prin minimizarea numarului de componente grafice
 • prin optimizarea componentelor grafice (marimea minima a fisierului cu mentinerea calitatii imaginii)
 • reducerea continutului unei pagini prin distribuirea acestuia pe un anumit numar de pagini
 • folosirea minima a codului in realizarea site-urilor

Cum sa verificati timpul de incarcare al site-ului dumneavoastra ?

Pentru a verifica timpul de incarcare, incercati la :

http://www.websiteoptimization.com/services/analyze/

1. Continutul unui web site

Cel mai important lucru pe care oamenii il cauta pe internet este informatia. Nu site-uri frumoase. Nu poze dragute. Nu jocuri. Informatii.

De aceea, orice site trebuie sa contina cat mai multa informatie. Daca le oferi vizitatorilor ceea ce cauta, ei vor reveni si vor recomanda site-ul dumneavoastra si altora.

Autor: Radu Prejbeanu
web developer